Relaxatietherapie
Stress - reductie - therapie (individueel)
Relaxatietherapie is een lichaamsgerichte therapievorm. Het therapeutische aspect kan vertaald worden als een groeiproces met de volgende aandachtspunten:
In de eerste plaats beogen we een algemene sfeer van rust en ontspanning.
Dit kan via somatische oefeningen en/of mentale technieken. Bij de eerste doelstelling ontstaat er reeds een wijziging in een aantal fysische en psychische functies. Centraal staat het leren loslaten.
Daarna gaat aandacht uit naar bewustwording.
Piekeren, negatieve gedachten, gevoelens van waardeloosheid en onmacht maken plaats voor een diepe innerlijke voeling met zichzelf, waardoor het verwerven van inzicht in het totale functioneren mogelijk wordt. Centraal staat het leren ruimte scheppen voor zichzelf. Een ruimte waarin plaats ontstaat voor rust, aanvaarding, relativering en heropbouw.
Via ontspanning en bewustwording wordt een herstelproces op gang gezet.
Vanuit het eigen bewustzijn leert het individu spierspanningen, storende emoties en negatieve gedachten te herkennen en te herkaderen. Het loslaten schept ruimte, waarin de eigen veerkracht zich terug kan opbouwen.
loslaten - ruimte - veerkracht
Relaxatietherapie bestaat uit lichamelijke en mentale oefeningen. Het lichamelijke en mentale aspect komen bij alle technieken voor, maar soms in andere verhoudingen. Zo zijn bepaalde technieken eerder fysiek gericht (o.a. met progressieve ontspanning, yoga en ademhalingsoefeningen). Andere oefeningen zijn meer mentaal gericht (zoals autogene training, bodyscan en meditatie).
Eenzelfde rode draad vinden we bij alle technieken terug: het lichaam komt tot rust en de geest is heel gericht actief: focussen, opmerkzaamheid, alertheid, bewustzijn en een betere concentratie worden geoefend. Het leren voelen van binnenuit komt tot stand.
lichaam - geest
In de therapie wordt gebruik gemaakt van meerdere technieken, waaronder:
progressieve relaxatie
autogene training
bodyscan
visualisatie en metaforen
yoga, mindfulness, tai-chi, chi-qong
meditatie
Ademtherapie
Ademtherapie maakt deel uit van de relaxatietherapie. In geval van stress ontstaat gemakkelijk ademnood, zuchten, lucht happen en een beklemmend gevoel in de hartstreek. Dit kan samengaan met ijlheid in het hoofd, tintelingen en verkrampingen in de spieren, wazig zicht en een opgeblazen gevoel in de buik. Deze symptomen maken deel uit van hyperventileren.
Via ademtechnieken krijgt de cliënt inzicht in het "verkeerde" en stressvolle adempatroon.
Ademtherapie in combinatie met relaxatietherapie laat een "juist" en rustiger adempatroon toe.
Mogelijke technieken: rescue-technieken, ademfocus, diepe rustige ademhaling, meditatief ademen,...
Toepassingen: slaapproblemen, hyperventilatie, angsten, neerslachtigheid, examenstress, burn-out, mentale druk, assertiviteitsmoeilijkheden, concentratiemoeilijkheden, etc.
contact: [email protected]